Ombudsman: Overheid Moet Beter Luisteren naar Burger

FOTO: ANP / NOS

Ondanks dat de Ombudsman nog geen training bij mij heeft gevolgd, zit hij al op de goede weg: Mijn Bevindingen en Aanbevelingen over Beter Communiceren met Burgers

Naar aanleiding van het recente rapport van de Nationale Ombudsman “Overheid Moet Beter Luisteren naar Burger” wil ik mijn eigen inzichten delen over hoe we de communicatie tussen overheid en burgers kunnen verbeteren. De ombudsman benadrukt dat de overheid meer, vaker en beter moet luisteren naar burgers. Dit is iets waar ik volledig achter sta en waar ik met mijn Empathiekrachtmethode aan bijdraag.

In mijn werk met de Empathiekrachtmethode draait alles om echt luisteren en begrijpen wat er speelt bij de ander. Dit gaat veel verder dan alleen informatie uitwisselen; het gaat om het opbouwen van een diepgaande connectie en vertrouwen.

Empathie, Inzicht en Structuur

Deze drie elementen vormen de kern van mijn methode:

Empathie: Door echt empathisch te luisteren, voel je wat de ander doormaakt en kun je beter inspelen op hun behoeften. Het gaat erom dat mensen zich gehoord en begrepen voelen.

Inzicht: Door de juiste vragen te stellen, krijg je een beter beeld van de situatie en de achterliggende emoties en zorgen.

Structuur: Een duidelijk en gestructureerd gesprek zorgt ervoor dat iedereen weet waar hij aan toe is en wat de volgende stappen zijn.

Waarom is dit belangrijk?

Veel mensen voelen zich niet gehoord door de overheid. Dit kan leiden tot frustratie en wantrouwen. Door beter en empathischer te communiceren, kunnen we verrassend eenvoudige oplossingen vinden voor complexe problemen. Bovendien draagt het bij aan zowel financieel als emotioneel herstel.

Mijn Aanpak in de Praktijk

Bijvoorbeeld, in gesprekken met cliënten of burgers, merk ik dat een warme en persoonlijke begroeting een solide basis legt voor vertrouwen. Actief luisteren en het stellen van open vragen helpt om de echte behoeften en gevoelens te begrijpen. Vervolgens bied ik duidelijke vervolgstappen aan en zorg ik voor een open dialoog, waarbij ik regelmatig check of alles duidelijk is en of er nog vragen zijn. Tot slot sluit ik het gesprek empathisch af, zodat de ander zich gehoord en gewaardeerd voelt.

Deze aanpak is bijzonder waardevol, vooral in de zorg- en welzijnssector en de publieke sector, waar het essentieel is om veilige en ondersteunende interacties te creëren.

Samen Verder Komen

Als we willen dat de overheid en politiek weer vertrouwd worden, moeten zij eerst zelf vertrouwen geven. Dit begint bij een goed gesprek, waarbij er echt geluisterd wordt naar de burger.

Laten we samen werken aan een betere, meer empathische communicatie met burgers. Het begint bij luisteren en begrijpen.

Heb jij ook ervaringen of tips op dit gebied? Ik hoor ze graag!

 

Ronald Pijls

Meld je aan voor Inspiratie

Blijf op de hoogte van waardevolle inzichten

Geen spam, alleen waardevolle tips en advies in je inbox.